Han kom till Gotland som flykting som 16-åring, har varit på flykt i nio år och utvisats två gånger. Nu har Hasibullah Fateh fått uppehållstillstånd – i Tyskland.
– Jag kunde inte tro att det var sant, säger "Hasse" som nu ser fram emot att få besöka Gotland igen.
Hasibullah Fateh var 16 år när han tvingades fly hemlandet Afghanistan för att undkomma striderna där. Efter en farlig resa hamnade han på Gotland i december 2015. Han gick ett år på gymnasiet, lärde sig svenska, och började bygga upp sina framtidsdrömmar.
Han bodde hos Ylva Liljeholm i Visby, som kom att bli lite som en extramamma åt honom.
– Då tänkte vi att det var väl självklart att han skulle få stanna, med tanke på allt han varit med om, säger hon om tankarna då, för många år sedan.
Men så kom Migrationsverket med ett utvisningsbeslut; myndigheten ansåg inte att Hasibullah – som då hade börjat gå under namnet "Hasse" bland sina vänner på Gotland – placerades i ett förvar i Märsta, innan han så småningom återfördes till Afghanistan. Under den tiden skrev han med hjälp av Ylva Liljeholm en bok om sin tillvaro, något som Horisont också skrev om (Horisont nr 53/ våren 2020).
Efter att ha hankat sig fram i en osäker tillvaro i ett par år, lämnade han landet på nytt. Än en gång via otrygga vägar och med oklara framtidsutsikter. Han greps, förvarades, släpptes, kunde ta sig vidare.
En tid tillbringade han i Spanien, där Ylva Liljeholm också hälsade på honom och de skrev ytterligare en bok tillsammans. I Spanien hamnade han i ett slags limbo (vilket också blev titeln på boken); han fick vara där men han fick inte plugga eller jobba och kunde således inte få några pengar. Så han tog sig vidare till Tyskland och hamnade i Pfzorsheim i södra delen av landet, där han ansökte om uppehållstillstånd och kunde plugga tyska under tiden.
I förra veckan kom beskedet: Hasibullah Fateh får stanna.
– Jag grät lite, tänkte att det här kan inte vara sant. Jag var tvungen att ta hjälp att tolka brevet, men jag får stanna med flyktingstatus, berättar han för Horisont.
När han ska beskriva känslan då han förstod att han faktiskt hade fått ett bra besked efter alla bakbakslag genom åren, går tankarna tillbaka till Gotland:
– Jag kände en enorm lättnad. Det var en väldigt skön känsla, hela kroppen lugnade ned sig. Jag minns när jag badade på Gotland, ut i havet efter att ha värmt upp mig i bastun... den känslan.
Att han är glad och lättad över beskedet går inte att ta miste på, men samtidigt har han svårt att smälta att det har tagit så lång tid.
– Nio år...
Det var både farliga dagar och goda dagar jag hade. Men jag förlorade så mycket tid då jag kunde ha byggt upp mitt liv igen, säger Hasibullah, som snart fyller 26 år.
Rösten darrar lite.
– Det finns ingen som kan ta ansvar för det som hände. På grund av allt som hänt är jag arg på de människor på myndigheterna som var ansvariga för mitt beskydd, men samtidigt är jag glad, väldigt glad, över det besked jag nu har fått.
Det är många år sedan nu som han var på Gotland, men ön har för alltid en plats i hans hjärta, berättar han.
– Gotland betyder mycket, det är ett så trevligt ställe. Jag har fortfarande ett stort nätverk där, många bekanta, vänner och kompisar. Det är mycket där jag saknar.
Hasibullah Fateh och Ylva Liljeholm har skrivit två böcker tillsammans om Hasibullahs år på flykt, "Förvar" och "Limbo". Foto privat (bilden på Hasibullah) & Sveds Signe Söderlund (bilden på Ylva).
Hasibullah har pluggat tyska under tiden han väntat på besked; nu vill han fortsätta studera. Det gymnasieår han hann med på Gotland var på det naturvetenskapliga programmet, valt för att kunna studera vidare på universitetet. Nu lutar det åt studier inom it eller liknande ämnen.
Ylva Liljeholm, som är rörd till tårar över sin "extrason" och det besked han fått, minns hur Hasibullah redan under sin allra första tid på Gotland drömde om framtida studier.
– Jag minns att vi stod nere vid Almedalen och tittade på studenttåget som passerade biblioteket... Det lyste i ögonen på honom, och han sa att en gång ska jag också ha den där mössan. Han var så otroligt ambitiös, redan då, säger Ylva Liljeholm.
Först väntar dock en tid när all tysk administration ska falla på plats. Hasibullah kommer att få id-handlingar och pass, och när han väl har det finns det en plats han vill besöka.
– Gotland! Min första resa kommer att bli till Sverige och Gotland, säger han.
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.