Bilden ovan: Göteborgsbandet Nektar kommer till Visby den 7 mars. Det blir vårens första arrangemang av föreningen Vår Lilla Planet, som är den arrangör som får enskilt störst bidrag i år. Pressbild/ Nektar.
Femton kulturarrangörer utspridda över Gotland får ekonomiskt bidrag från Region Gotland.
Totalt betalas nästan 200 000 kronor ut, och enskilt mest får föreningen Vår Lilla Planet.
28 ansökningar och ett ansökt belopp på nästan 900 000 kronor var vad Region Gotlands kulturberedning hade att sätta tänderna i efter att ansökningsperioden för arrangemangsstöd för 2025 gått ut.
Det är bland de högsta ansökningarna som någonsin inkommit, konstaterar avdelningschefen Angelica Fihn Andersson, som i ett pressmeddelande säger att: "Det har gjort att det varit mycket svårt att fördela stöden denna gång".
Syftet med stödet, som tilldelas endera kulturföreningar eller fria professionella kulturskapare, är att främja ett rikt kulturliv över hela ön genom att fördela stöd inom olika konstarter med en stor geografisk spridning. Dessutom har hänsyn tagits till prioriteringar i nya kulturplanen, vilket bland annat innebär en satsning på kultur för barn och unga.
Den enskilda arrangör som får det högsta beloppet är föreningen Vår Lilla Planet, som tilldelas 40 000 kronor för sin konsertserie under våren. Konsertserien kommer att innehålla tre konserter och en klubbkväll, berättar Vår Lilla Planets Joakim Kindgren för Horisont.
Föreningen har dock inte helt klart med mer än ett band än så länge, av den enkla anledningen att man inte velat boka innan man säkerställt att man har en ekonomi.
Det som är klart hittills är vårsäsongspremiären, som äger rum den 7 mars med Göteborgsbandet Nektar på scenen.
–Det är ett tämligen okänt band än så länge, men de är på gång och ska ut på turné i vår. Bandet består av fem unga grabbar och de har fått lysande recensioner, säger Joakim Kindgren.
Det kommer också, lovar Kindgren, bli ett gotländskt förband innan Nektar kliver på. Joakim Kindgren tror att ett skäl till att Vår Lilla Planets ansökan om arrangörsstöd föll kultur- och fritidsavdelningen i smaken är det faktum att de satsar på musik för ungdomar.
–Jag tror att det har att göra med att vår utpräglade ambition är att få unga gotlänningar att gå på våra konserter, bli inspirerade, bilda egna band, och en dag själva stå på vår scen, säger Joakim Kindgren, som också utlovar band helt eller delvis bestående av tjejer på de två övriga konserterna i vår eftersom man också strävar efter ett jämställt utbud med både killar och tjejer på scenen.
Under fjolåret fick föreningen också stöd från Statens kulturråd, vilket lade grunden till fem konserter under hösten 2024.
De femton som får stöd från Region Gotland 2025, vad de ska arrangera och hur mycket de får, är:
Vår Lilla Planet, Konsertserie våren 2025, 40 000 kr; Stavgard Vikingagård, Jubileum: Stavgard 50 år, 30 000 kr; Påskfestival Gotland, Påskfestivalen, 20 000 kr; Hantverkshuset i Burgsvik, Musikcafé under våren, 20 000 kr; Marianella Mata Escobar, Författare under almen, 15 000 kr; Wroooom Konsthall, Wroooom på Fårö, 10 000 kr; Raketa, Glasherbariet_lab, 10 000 kr; Songwriters Gotland, Visbyfestivalen, 10 000 kr; Galleri Laurins lada, Konstutställning, 10 000 kr; Föreningen Barnkörveckan på Fårö, Barnkörveckan på Fårö, 5 000 kr; Gotlands bygdegårdsdistrikt, Turne: Cecilia Kyllinge band, 5 000 kr; Blå Moln Musik, Familjekonsert med Karl-Petters Orkester, 5 000 kr; Textil Gotland, Föreläsning: Allt är mönster, 5 000 kr; Föreningen Ekeskogs, Tänkvärda samtal, 5 000 kr; Vike Minnesgård, Självhushållets tid, 5 000 kr.
— — —
Läs mer:
Pengar till gotländsk livescen – finskt band redan klart (Horisont 18 maj 2024)
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.