ROXYS KULTURKRÖNIKA 2025-02-20: Existentiell hälsa – eller meningen med livet. Vad är nu det för någe? Låter akademiskt...
Jo, det är nog lite av ett nytt modeord. Intresset för existentiell hälsa har ökat i samhället som en konsekvens av de många svåra samhällsutmaningar vi idag ställs inför som klimatkrisen, Ukraina-kriget och galningarna Trump och Putin. Det handlar om hur vi mår, egentligen. Vi kan vara lytta eller sjuka men må bra ändå. Eller tvärt om, ha allting till synes på plats men ändå må skit. Inuti. Det handlar om vår förmåga att ta vara på, förhålla oss till och känna mening med livet, känna inre lugn och tillit, att förhålla sig till vår omgivning och uppleva psykiskt välbefinnande. Trots allt…
Och här spelar naturligtvis konst och kultur en stor roll. Att bli berörd. Liksom annat som kan få en att må bra inuti. Det har t.o.m. anrika Handelshögskolan i Stockholm insett och inrättat en professur i ”välbefinnande och lycka" (heja!) som innehas av den för oss kulturnördar välkände kulturtänkaren och -debattören Lars Strannegård. Och vem har inte tagit del av Micael Dahlén, en annan ekonomiprofessor som med sina svartmålade naglar predikar lyckans evangelium. Poeten Bob Hansson är ytterligare en klok person som engagerat sig i ämnet med sin nya bok "Snällast vinner".
–Hälsa handlar om mer än de mätbara värden som vården fokuserar på. Det handlar också om hur vi förhåller oss till oss själva och vårt sammanhang. Det menar Anders Rosengren, professor i molekylär medicin, som i sin bok ”En oväntad glänta” tar avstamp i Tomas Tranströmers diktvärld.
–Den existentiella hälsan handlar om att leva med tillvarons osäkerhet, att vila i det ovetbara, skriver han i bokens inledning.
Det är att leva med ödmjukhet inför vad det innebär att vara människa: att aldrig bli färdig. ”Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.” Honom kunde man f.ö. lyssna på i podden "I hjärnan på Louise Epstein" häromdagen. Synnerligen intressanta tankar och samtal. Köp boken, det har jag gjort.
Själv har jag jättesvårt att ta in allt elände. Här hemma brukar P1 stå på, men nuförtiden måste jag allt oftare stänga av. Jag orkar inte ta in mer av de där stora samhällsutmaningarna! Jag blir så nedstämd, arg och ledsen. Det påverkar min existentiella hälsa å det grövsta.
I helgen som gick var det dock tvärt om. Jag mådde fysiskt inte jättetoppen, äter en del piller och har lite krämpor. Men min existentiella lycka var ändå total:
Jag firade jämn födelsedag och hade så många varma kärleksfulla vänner omkring mig på kalaset i bygdegården. Och dessutom Bobby Mulls existentiella texter och härliga musik! Det är tillsammans med andra vi blir till.
Som Hjalmar Gullberg uttryckte det:
"...Byta ett ord eller två
gjorde det lätt att gå.
Alla människors möte
borde vara så."
VECKANS KULTURTIPS:
— — —
KRÖNIKÖR | Björn Ahlsén, kulturbyråkrat emeritus.
KRÖNIKA | Varje fredag publicerar Horisont en kulturkrönika från kulturföreningen Roxy. De åsikter som uttrycks är krönikörens egna.
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.