Bilden ovan: Bombningar och beskjutningar sker så gott som dagligen in över Gammalsvenskby. Förödelsen är enorm. Foto Föreningen Svenskbyborna.
Tre år av krig har förflutit. Nästan 3 000 människor har flytt, bara från Gammalsvenskby i Ukraina. De flesta har nära band till Gotland och flera av dem har flytt just hit.
–Det är otroligt viktigt för dem att de känner att vi står bakom dem, säger Sofia Hoas, ordförande i Föreningen Svenskbyborna, som i sommar arrangerar sommarläger för barn från byn.
I dag, 24 februari 2025, är det tre år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. I byn Gammalsvenskby, med starka såväl historiska som nutida kopplingar till Gotland, som ligger mitt i det som nu är frontlinjen i kriget i södra Ukraina, bor bara ett 40-tal människor kvar av de närmare 3 000 som hade byn som sitt hem innan kriget.
–Förra veckan var de 43. Några skadades och behövde transporteras därifrån. Nu är de kanske bara 35..., säger Sofia Hoas på Gotland, ordförande i Föreningen Svenskbyborna och med egna rötter i byn.
Några har dött, de flesta har flytt. De som är kvar är uteslutande äldre, som inte kan eller som av olika skäl vägrar lämna sin by. Gammalsvenskby saknar numera både el och vatten. Runt 900 av de som tidigare bott i byn håller sig ändå kvar i närområdet, där de bor i lånade hus. Har de tur finns där el under kortare stunder.
Gammalsvenskby ockuperades tidigt i kriget av Ryssland men fritogs kort senare. Men sedan dess har bombningar blivit vardag; trots att där inte finns någon som helst militär verksamhet bombar och skjuter Ryssland regelbundet in i byn. Byskolan och dagis är sönderskjutna, kulturhuset och kommunhuset har närmast pulvriserats. Svenska kyrkan och Tyska kyrkan är totalförstörda, och hela bostadskvarter har jämnats med marken.
–I princip hela byn är en grushög, säger Sofia Hoas om läget.
–Det ryska artilleriet ligger längs floden och skjuter mot flera byar på andra sidan floden, bland andra Gammalsvenskby.
Kulturhuset (till vänster) och kommunhuset (till höger) totalförstördes i bombningar under 2023. Foto Föreningen Svenskbyborna.
Under hela kriget har Föreningen Svenskbyborna organiserat insamlingar på Gotland och leveranser av förnödenheter till Ukraina och Gammalsvenskby. Ungefär en gång i månaden går transporter från ön till byn.
Mest handlar det om mediciner och sjukvårdsutrustning, och inför och under vintern stora mängder träbriketter. Även fordon och elverk har levererats.
–Inför vintern körde vi ner 200 ton träbriketter, berättar Sofia Hoas.
Som läget är nu kan man dock inte ta sig ända in till själva byn, utan leveranserna stannar en bit därifrån. Sedan tas allt omhand av lokala chaufförer och andra samarbetsparters, som transporterar allt vidare. Föreningen har stöttat Gammalsvenskby även långt innan kriget och har både god lokalkännedom och ett stort kontaktnät på plats.
Mycket annat, som mat och kläder och allt annat som behövs, köps in lokalt på plats. Mycket hjälparbete görs också i samarbeten med andra organisationer, både i Sverige och på plats i Ukraina. Så sent som den gångna helgen återvände ett team hem från en hjälpsändning orkestrerad av organisationen Swedish Rescuers i samarbete med just Föreningen Svenskbyborna.
En kraftig eldsvåda i krigets spår på en åker intill Gammalsvenskby fick hela himlen att stå i brand. Foto Föreningen Svenskbyborna.
Flera Gammalsvenskbybor som flytt kriget har begett sig till släktingar eller bekanta på Gotland; totalt har ett 30-tal från byn bott under längre eller kortare tid på ön, men majoriteten har trots de pågående striderna återvänt hem. Några är ännu kvar.
–Männen får ju inte lämna landet, så många av de som kommit hit har till slut valt att åka tillbaka; de saknar sina söner, sina män och sina pappor, säger Sofia Hoas.
På Gotland pågår just nu ett projekt, som Gotlands museum är huvudman för, som i praktiken är en återuppbyggnadsplan för Gammalsvenskby. Byborna själva är delaktiga i att ta fram idéer för hur de vill att deras by ska se ut när en återuppbyggnad är möjlig. Utrikesdepartementet finansierar projektet, och Sofia Hoas är en av projektledarna.
I början av juni kommer föreningen också att anordna ett sommarläger på Gotland, för ukrainska barn som då får möjlighet att för en tid komma bort från krig och oro.
Hela bostadskvarter har jämnats med marken i Gammalsvenskby. Från Gotland organiseras nu ett projekt som handlar om hur byn ska återuppbyggas när kriget är över. Foto Föreningen Svenskbyborna.
Hur framtiden ska te sig och vartåt utvecklingen lutar sedan Donald Trump har inlett samtal med Ryssland, vill Svenskbyborna knappt tänka på, berättar Sofia Hoas.
–Jag pratade med någon där nere för en tid sedan som sa att "förr hade vi en dåre till ledare; nu har vi två..." Men de kämpar mest på med sitt eget i byn, vad ledarna säger och gör kan de ändå inte påverka, säger Sofia Hoas och betonar vikten av att stödet från Sverige och andra länder ändå fortsätter, hur utdraget kriget än blir.
–Det är otroligt viktigt för dem att de känner att vi står bakom dem. Man måste ändå tro att det ska bli bra, till slut, och att Ukraina får vara med i att förhandla fram en fred. En fred som Ukraina kan acceptera – om gränserna stannar där de är nu, det vill vi inte ens tänka på. Just nu ligger Gammalsvenskby mitt i frontlinjen; vi vill åtminstone få gränsen på andra sidan floden.
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.