Bilden ovan: Översta raden: Bly- och järnprojektiler, sannolikt från handeldvapen, utgrävda i Mästerby 2018. Nedre raden: Blyprojektiler, sannolikt från handeldvapen, utgrävda i Mästerby 2019. Foto Maria Lingström.
Efter 20 års forskning lägger nu Mästerbyarkeologen Maria Lingström fram helt nya rön om slaget vid Mästerby 1361.
I slaget mellan gotlänningar och danskar användes handeldvapen – något man tidigare trott gjorde entré i gotländska strider först ett 40-tal år senare.
Slaget vid Mästerby 1361. De flesta har hört talas om det, och den gängse bilden är att gotlänningarna stod överraskade och oförberedda mot de betydligt mer avancerat beväpnade och stridsdugliga danskarna som slog tillbaka gotlänningarna utan att möta mycket till motstånd.
Men var det så enkelt? Maria Lingström, arkeolog född och uppvuxen i gotländska Mästerby, har ägnat snart 20 år av sitt yrkesverksamma liv, om än inte på heltid i alla år, åt att undersöka området där slaget i Mästerby stod år 1361 för att på ett djupare plan försöka förstå vad som hände på platsen.
Maria Lingström vid Grenskorset i Mästerby. Foto Magnus Lindberg.
Hon är nu klar med en avhandling om slaget vid Mästerby. Det hon visat i sin forskning är att händelseförloppet var mer komplext, och att striderna var betydligt jämnare än man tidigare trott. Och, att man använde handeldvapen.
–Det är en av de stora sakerna jag kommit fram till; jag tror att de använde handeldvapen redan 1361 i samband med danska invasionen. Det råder en samvariation mellan fynd från armborst och handeldvapen mitt på myren där slaget stod, berättar Maria Lingström.
–Det finns skriftliga källor från Europa som berättar att handeldvapen fördes in från Kina under sent 1200- eller tidigt 1300-tal, och att de användes vid exempelvis slaget vid Crécy i mitten av 1300-talet. Det finns också lönelistor från Hansastäder i norra Tyskland där handeldvapen ingick i soldaternas arsenal.
På Gotland däremot, har de tidigaste bevisen på eldvapen pekat på att de gjorde entré på ön närmare övergången till 1400-talet.
–Det sägs att 1398 var första gången man använde kanoner på Gotland, säger Maria Lingström.
Bevisen för tesen om handeldvapen i slaget vid Mästerby är små projektiler av metall. Ammunition är en typ av fynd som är mycket sällsynt att hitta på arkeologisk väg i samband med undersökningar av andra fältslag.
Maria Lingström och hennes kollegor har undersökt området på och vid Fjäle myr i Mästerby med metalldetektorer.
–Eldvapen var på experimentstadiet på den här tiden. Man laddade med allt från järnskrot till porslin. Vi har arbetat med metalldetektering; det kan liknas med dammsugning av hela ploglagret i åkrarna, och vi har hittat projektiler på 10-11 millimeter, berättar Mästerbyarkeologen.
–Det ligger otroligt mycket skrot i markerna, och chanserna att hitta något som faktiskt kommer från slaget 1361 är en på hundra. Det är tidsödande, men det enda sättet.
Maria Lingström och hennes kollegor har dessutom verkligen undersökt hundra procent av området; ofta när det gäller arkeologiska undersökningar av den här typen så undersöks utvalda delar av marken.
–Vi har också använt oss av arkeologer i alla led. Ofta är det en arkeolog som leder en utgrävning och har det övergripande ansvaret men amatörer som utför stora delar av själva detektorundersökningarna. Då finns det risk att man missar saker, resonerar Maria Lingström.
Utöver de nya rönen om handeldvapen, menar Maria Lingström att bilden av slaget i stort också är felaktig så som den ofta presenteras.
–Man har målat upp en förenklad bild, att gotlänningarna samlade ihop högafflar och vad man nu kunde hitta, att danskarna var helt överlägsna, och att gotlänningarna tänkte att det var kört redan från början, säger hon om den bild de flesta har av slaget.
–Det finns bara korta skriftliga källor om slaget, och i dessa utgår man ifrån att gotlänningarna förlorade stort. Men de arkeologiska fynden är samtida med vad som faktiskt hände. Man kan se på fynden hur slaget stod, hur soldaterna sprider sig söderifrån och norrut.
Maria Lingström är övertygad om att gotlänningarna inte var så oförberedda som de framställts. Hon hoppas att hennes forskning och avhandling får spridning så att en alternativ bild av slaget presenteras.
–Slaget vid Mästerby var inte så enkelt, så svartvitt. Det var en hård kamp och båda sidor var väl rustade både mentalt och tekniskt, säger hon.
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.