Meny
E-tidning
Annons
Annons

Samhälle & politik

”Flera lager” CKD i kryssningskajen

Text Christer Bjöhle Foto Christer Bjöhle Publicerad: 2025-03-19

”Flera lager” CKD i kryssningskajen

Miljöfarliga restprodukter från Heidelbergs cementproduktion användes som fyllnadsmassor när kryssningskajen i Visby byggdes.

Att CKD, som innehåller en rad tungmetaller, användes vid förstärkning av en väg i vattenskyddsområdet norr om Visby, var inte någon engångsföreteelse.

Horisont kan nu avslöja att stora mängder av den avfallsklassade restprodukten ska ha använts som schaktmassor när kryssningskajen i Visby byggdes 2016–2017.

Detta står svart på vitt i en konsultrapport angående de vattenprover som togs i Hästnäs 2023, där just CKD misstänks ha förgiftat dricksvattnet. När Horisont tar frågan till regionens miljöskyddsinspektör Martin Beijer bekräftar han att så är fallet.

–Ja, jag har också fått den uppgiften, och det torde vara på det viset. Men jag har ingen mer kunskap om processen eller hur det gick till när det beslutades, säger Martin Beijer till Horisont.

Han säger dock att han inte är orolig för att CKD använts som utfyllnad i kryssningskajen, eftersom han menar att den använts på ett annat sätt än exempelvis vägen i Hästnäs.

–Kajen är en helt annan typ av konstruktion; CKD:n i kajen ligger i en innesluten konstruktion, menar han.

I konsultrapporten är användningen i kryssningskajen dock mer explicit beskriven; där står: "CKD utan inblandning av cement har i flera lager använts för att stabilisera kryssningskajen i Visby varefter en blandning av CKD/cement, Multicem, frästs in i det översta lagret."

–Inget med detta gör mig specifikt orolig, säger dock Martin Beijer som anser att frågan förstorats i den mediala rapporteringen.

Men de vars vatten visar sig ha höga halter av tungmetaller har ju skäl att känna viss oro...?

–Ja, halterna är för höga för att vara tillfredsställande, men de är inte exceptionellt höga, säger Martin Beijer.

Någon ytterligare utredning från regionens sida av huruvida CKD kan ha använts i fler konstruktioner på Gotland, kommer inte att göras.

Annons Annons

I alla fall inte i nuläget.

Som Horisont berättat de senaste dagarna har boende i området lämnat in en orosanmälan till länsstyrelsen, som tar allvarligt på händelsen och driver fallet vidare bland annat genom att ställa Heidelberg till svars. Region Gotlands miljöskyddsinspektör har sagt att entreprenören hade aldrig fått tillstånd att använda CKD i vägen om frågan hade ställts i förväg och att dricksvattnet har påverkats.

Horisont har varit i kontakt med representanter för Heidelberg, som dock väljer att avstå från att uttala sig eftersom fallet är en pågående process.

— — —

Läs mer: 

PREMIUM: "Viss påverkan på dricksvattnet finns" (Horisont 18 mars 2025)

PREMIUM: "Relevanta frågor – vi behöver kika vidare" (Horisont 14 mars 2025)

Stor oro för giftiga ämnen i vattnet (Horisont 13 mars 2025)

— — —

PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.

— — —

HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.

Annons Annons

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev!

Få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!

Anmäl dig här
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2025