Den gotländska sjukvården begär nästan 100 miljoner kronor extra för att klara vården den kommande treårsperioden.
Den gotländska sjukvården är en näst intill olöslig knut i öns ekonomi och har så varit länge. Ö-läget och med detta nödvändigheten att ha tillgång till en vårdapparat med bland annat både förlossningsklinik, intensivvård och akutmottagning trots det relativt låga befolkningsunderlaget, lyfts ständigt fram som orsaken bakom det faktum att den gotländska vården har svårt att få ihop kalkylerna.
När hälso- och sjukvårdsnämnden hade sitt sammanträde i dag onsdag togs beslut om att hos regionfullmäktige begära ett tilläggsanslag på totalt 99,6 miljoner kronor för perioden 2026–2028. "Syftet är att säkerställa att vården kan hantera ökade kostnader som inte är påverkbara och bibehålla en god och jämlik vård för Gotlands invånare", skriver nämnden i motiveringen till sin begäran.
"Vi ser fortsatt stora kostnadsökningar inom sjukvården och behoven av ekonomiska tillskott för att möta medborgarnas behov av sjukvårdens insatser är tydliga. Nämnden behöver fortsätta arbetet med en ekonomi i balans men gotländsk sjukvårds strukturella underskott kräver också ett större ekonomiskt utrymme", säger nämndens ordförande Filip Reinhag (S) i ett pressmeddelande.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen fick redan i höstas ett tilläggsanslag på 124 miljoner kronor för 2025.
Förvaltningens totala budget ligger på drygt två miljarder kronor årligen. Den nya begäran om tilläggsanslag kommer att tas upp på regionstyrelsens budgetberedning i vår, för att sedan klubbas på regionfullmäktige.
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.