Meny
E-tidning
Annons
Annons

Samhälle & politik

Förslag: Natostyrka stationerad på ön

Text Christer Bjöhle Foto Tommy Söderlund Publicerad: 2025-03-24

Förslag: Natostyrka stationerad på ön

Bilden ovan: Amerikanska styrkor och Natostyrkor har övat på Gotland de senaste åren. Nu föreslås fast stationerade Natostyrkor på ön. Foto Tommy Söderlund.

 

Försvaret på Gotland bör förstärkas, av både Natostyrkor och förband bestående av gotlänningar.

Detta slås fast i en rapport från Kungliga krigsvetenskapsakademien, som nu överlämnats till regeringen. 

En färsk rapport från Kungliga krigsvetenskapsakademien betonar vikten av att Gotland får ett förstärkt försvar, i Sveriges arbete med att öka sin avskräckning och motståndskraft mot potentiella hot utifrån, vilket både Sveriges Radio Gotland och Expressen nyligen har rapporterat om.

Enligt rapporten behöver de inhemska förbanden på Gotland främst bestå av gotlänningar, detta med anledning av att det går snabbare att mobilisera personer som redan bor på ön än att transportera människor från andra delar av landet till Gotland.

"Självfallet går det mycket fortare att mobilisera folk som bor på ön jämfört med att föra dit folk från fastlandet", säger Karlis Neretniks, ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien och tidigare regementschef vid P 18, i en intervju med SR Gotland.

Annons Annons

"Här är inte jag främmande för att man skulle kunna skapa incitament, till exempel ekonomiska, för att det skulle vara attraktivt för gotlänningarna att göra värnplikten", fortsätter han och jämför med den tid då han själv var regementschef på Gotland, då man mobiliserade 5 000 krigsplacerade gotlänningar.

Utöver gotländska förband anser akademien i rapporten att utländska Natoförband borde ha en fast stationering på Gotland, allt detta för att öka Natos kontroll över Östersjöområdet. "Försvaret av Gotland bör förstärkas, bland annat genom fast stationering av utländska Nato-förband och att öns svenska förband huvudsakligen bemannas med gotlänningar", står det uttryckligen i rapporten, som nu har överlämnats till regeringen.

Övriga förslag i rapporten är bland annat att Sverige borde låna pengar för att förstärka försvaret, att man borde höja försvarsanslagen till den nivå de låg på under 1980-talet, och att det borde gå snabbare att utbilda sig till officerare än dagens cirka fyra år.

Rapporten är främst författad av Lars-Erik Lundin, statsvetare och tidigare tjänsteman inom EU-kommissionen och Europeiska utrikestjänsten, och Michael Sahlin, diplomat och säkerhetspolitisk expert. Kungliga krigsvetenskapsakademien består av runt 400 ledamöter, alla specialister inom sina respektive områden, och akademien har Sveriges kung Carl XVI Gustaf som beskyddare.

— — —

Läs mer: 

Rysk tv: "Farligt spel" att ha Nato på Gotland (Horisont 11 mars 2025)

— — —

PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.

— — —

HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.

Annons Annons

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev!

Få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!

Anmäl dig här
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2025