Bilden ovan: Geab står inför omfattande investeringar i elnätet på Gotland. Bilden är från i vintras då en kraftig storm orsakade stora skador. Foto Karl Melander/ pressbild Geab.
Region Gotland kan komma att släppa sitt ägande i elbolaget Geab.
–Vi behöver se till vad som är bäst för gotlänningarna, säger Meit Fohlin, ordförande för regionstyrelsen som nu initierat en översyn av för- och nackdelar.
Geab, eller Gotlands energiaktiebolag som det fullständiga namnet egentligen lyder, ägs till 75 procent av Vattenfall medan Region Gotland äger 25 procent. Geab står nu inför omfattande investeringar i sitt nät, bland annat med anledning av att det gotländska elnätet ska kopplas ihop med det svenska stamnätet via två nya elkablar längs Östersjöns botten.
Rent krasst kan ägarförhållandet innebära att Region Gotland – vars ekonomi redan är minst sagt ansträngd – tvingas skjuta till pengar till Geabs investeringar, om det skulle tas ett majoritetsbeslut av Geabs ägare om något sådant.
–Så kan det ju bli, och i ett sånt läge är det svårt att säga nej – då är vi ju också en dålig ägare, om vi inte är med och bidrar, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.
Eftersom även regionen har stora investeringar framför sig, samtidigt som ekonomin är hårt ansträngd, har man nu börjat se över sina engagemang och sitt ägande. På senaste regionstyrelsemötet klubbades att regiondirektör Stefan Hollmark får i uppdrag att se över och sammanställa vad ägandet i Geab och dess dotterbolag faktiskt innebär – och vad det skulle innebära om regionen inte var delägare.
Fördelen med att vara delägare, om än minoritetsägare, är att regionen ändå har ett visst inflytande, menar Meit Fohlin, exempelvis i arbetet med att få till stånd de kablar som nu ska koppla ihop det gotländska elnätet med det svenska stamnätet.
Beslutet att detta ska ske togs i slutet av förra året, och innebär att Gotlands elnät för första gången kommer att anslutas till hela övriga Sveriges stamnät. Som det ser ut i dagsläget är inte elnätet på ön kopplat till stamnätet på fastlandet utan till ett regionalt nät.
Nu kommer det gotländska elnätet att bli en del av stamnätet, och i resten av landet ägs inga så omfattande nät lokalt eller regionalt utan bara av de stora elbolagen som Vattenfall eller Ellevio.
–Vi behöver värna gotlänningarna och se vad som är bäst för dem. Vi måste se över vad som är mest ekonomiskt, och om det är billigare att släppa vår andel i Geab kan vi behöva göra det. Å andra sidan är det bra med inflytande, säger Meit Fohlin, som inte vill spekulera i vad en försäljning av Region Gotlands andel i Geab skulle kunna inbringa för pengar.
Översynen av ägandet i Geab påbörjas nu, och längre fram i vår hoppas Meit Fohlin att regionstyrelsen har hunnit få ett bättre grepp om för- och nackdelar med fortsatt delägande.
— — —
Läs mer:
Miljardinvestering i kablar till Gotland (Horisont 20 december 2024)
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.