Försvarsmakten motsätter sig att tillfälliga paviljonger vid skolan i Västerhejde ersätts med en permanent skolbyggnad.
–Jag förstår inte varför de gör så, säger Oscar Lindster, ordförande för barn- och utbildningsnämnden som i dag diskuterar frågan på sitt arbetsutskottsmöte.
Skolan i Västerhejde inhyser låg- och mellanstadium samt förskoleklass, och under innevarande läsår går totalt 267 elever på skolan. Förskolan och lågstadiet har främst elever från den egna socknen, medan mellanstadiet utöver Västerhejde också har Eskelhem, Tofta och Gnisvärd som upptagningsområde.
Verksamheten bedrivs i sex olika huskroppar, varav en består av inhyrda moduler med tillfälligt bygglov som sträcker sig till år 2027.
Det är denna modulbyggnad, som tillkommit i takt med att antalet barn ökat, som regionen nu vill ersätta med en permanent byggnad. Men detta motsätter sig Försvarsmakten, med hänvisning till att skolan ligger inom Tofta skjutfälts påverkansområde och att en ny skolbyggnad därmed skulle kunna "påtagligt skada" försvarets möjligheter att utöva sin verksamhet. "Åtgärderna riskerar att på sikt påtagligt skada riksintresset Tofta skjutfält då den aktuella fastigheten beräknas utsättas för buller från skjutfältet som överskrider gällande riktvärden för utbildningslokaler", skriver Försvarsmakten i sitt yttrande, vilket helagotland.se har rapporterat om.
Försvarsmakten menar alltså att en ny skolbyggnad skulle kunna störas så mycket av ljud från Tofta skjutfält att den militära verksamheten riskerar att få stryka på foten. Detta trots att skolverksamheten är exakt densamma nu som den skulle bli även om en tillfällig byggnad ersätts med en permanent.
Och faktiskt funnits skola i Västerhejde längre än det funnits militär verksamhet på Tofta; år 1863 bekostade prinsessan Eugenie uppförandet av ett skolhus i Västerhejde för att bygdens barn skulle få tillgång till en tillfredsställande undervisning, och först mer än 30 år senare, år 1898, etablerades ett skjutfält i Tofta där dåvarande Gotlands artilleri började öva.
Oscar Lindster (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, hade inte väntat sig dessa starka ord från försvarets sida.
–Jag är lite förvånad, jag förstår inte varför de gör så.
Men försvaret motsätter sig ju saker då och då, och visst – skolan ligger inom skjutfältets påverkansområde, säger han till Horisont om Försvarsmaktens agerande.
–Vi behöver Västerhejde skola och vår ingång är att bygga en permanent del. Försvarsmakten pekar bland annat på att den nya byggnaden enligt förslaget skulle bli något större än den tillfälliga – finns det någon möjlighet att göra den något mindre? Vi behöver en plan B.
Barn- och utbildningsnämnden har arbetsutskottsmöte i dag, onsdag 9 april, och då ligger bland annat Västerhejde skola och Försvarsmaktens yttrande på bordet.
Nästa ordinarie nämndsammanträde äger rum på onsdag i nästa vecka, den 16 april – samma dag som även miljö- och byggnämnden, som är den nämnd som tar beslut om bygglov, har sitt nästa möte.
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.