Politikerna ger tjänstemännen i uppdrag att se över fler alternativ till den planerade permanenta skolbyggnaden i Västerhejde, sedan Försvarsmakten motsatt sig bygget.
–Försvarsmakten har en stark ställning, så vi behöver en plan B, säger Oscar Lindster, ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
Som Horisont berättade i går, så motsätter sig Försvarsmakten barn- och utbildningsnämndens önskemål om en permanent skolbyggnad vid Västerhejde skola, som ersättning till den tillfälliga paviljong som nu används. Skolan har totalt sex huskroppar, men en av dem är en tillfällig lösning som kom till för några år sedan när antalet elever steg och skolan behövde mer utrymme.
Försvaret hänvisar till att skolan ligger inom Tofta skjutfälts påverkansområde och att bygget av en permanent byggnad därmed skulle kunna hota skjutfältets verksamhet. "Åtgärderna riskerar att på sikt påtagligt skada riksintresset Tofta skjutfält då den aktuella fastigheten beräknas utsättas för buller från skjutfältet som överskrider gällande riktvärden för utbildningslokaler", skriver man i sitt yttrande.
Oscar Lindster (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, uttryckte i går sin förvåning över Försvarsmaktens hårda inställning. I går hade han och övriga politiker i nämndens arbetsutskott möte, där bland annat planerna för Västerhejde diskuterades – och lyftes upp i ett större perspektiv. För samtidigt om skolan i Västerhejde skulle behöva en permanent lösning i stället för den paviljong som nu har tillfälligt bygglov fram till 2027, så måste hela skolorganisationen över hela ön ses över.
Prognoserna över antalet barn på Gotland säger att minskningen är kraftig.
–Den prognosen pratar vi om hela tiden; vi tappar nästan 1300 elever under de kommande tio åren.
Det innebär nästan 25 miljoner mindre i pengar, och det är klart att det påverkar, resonerar Oscar Lindster.
Ännu en skolöversyn är därmed av nöden tvungen, men hur den kommer att landa är för tidigt att sia om, menar nämndordföranden. Vad gäller Västerhejde skola väntas till att börja med besked från miljö- och byggnämnden angående om det ges positivt förhandsbesked för den permanenta lösningen, samtidigt som tjänstemännen ska arbeta fram alternativa lösningar.
–Vi har ju tidigare bedömt att Västerhejde skola är en av de skolor vi kommer behöva ha kvar. Vi vet ännu inte vad förhandsbeskedet säger, men Försvarsmakten brukar ha en stark ställning, så vi behöver se över andra möjligheter också, säger Oscar Lindster.
Miljö- och byggnämnden har, liksom barn- och utbildningsnämnden, sitt nästa sammanträde på onsdag i nästa vecka.
Läs mer:
Försvaret: Ny skolbyggnad kan skada skjutfältet (Horisont 9 april 2025)
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.