För första gången sedan kalla kriget har Gotland genomfört en teoretisk övning i att kunna evakuera stora delar av befolkningen, i händelse av krig.
Om Sverige skulle dras in i en konflikt skulle sannolikt Gotland vara ett av de första områdena att drabbas på ett eller annat sätt. Dock inte bara Gotland; tre län – Gotland, Blekinge och Kalmar – har av myndigheterna pekats ut som extra utsatta, och nu har övningar genomförts i de tre länen, de första i sitt slag sedan kalla krigets dagar.
Detta rapporterade Sveriges televisions Östnytt om i går.
Under övningen som nyligen genomförts på Gotland samlades en rad tjänstemän inom bland annat Region Gotland, länsstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Transportstyrelsen och Försvarsmakten. Övningen innebar inga praktiska moment utan var ett helt teoretiskt, där deltagarna med hjälp av kartor och modeller testade olika scenarier av hur en evakuering skulle kunna gå till och se ut.
"Det säkerhetspolitiska läget gör att vi måste få tillbaka det befolkningsskydd vi en gång hade", sade Henrik Larsson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i SVT-inslaget.
Att evakuera människor i en krigssituation, eller vid ett hot om sådan, är inget som görs i en handvändning, och inte heller en självklarhet.
"De svaga och utsatta ska vi utrymma. Men vi klarar oss inte utan till exempel brandmän och sjukvårdspersonal", sade Henrik Larsson på MSB vidare.
Rent konkret användes under övningen Klintehamn och dess 1 500 invånare som modell för en evakuering. Tanken var sedan att sättet man skulle arbeta på för att evakuera Klintehamn, skulle kunna skalas upp om ett större område skulle behöva evakueras.
Om en evakueringssituation skulle bli verklighet, kan det snarare handla om att tiotusentals människor måste evakueras från ön, enligt vad Alf Söderman, försvarsdirektör vid länsstyrelsen på Gotland, sade till SVT.
Att använda Gotlandsfärjorna som transportmedel är inte uteslutet, även om det kan tyckas riskfyllt om nu en krigssituation skulle pågå på Östersjön. "Men det är trots allt mindre risk än att stanna kvar på ön. Vi tror inte heller att hotbilden ligger mot färjorna", sade Gunnar Hansson, Östra civilområdet, i nämnda inslag.
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.