Vattennivåerna i Gotlands vattentäkter är historiskt låga, och redan i slutet av mars togs beslut om bevattningsförbud över hela Gotland – det gäller från den 15 april.
Den här artikeln publicerades ursprungligen 26 mars 2025, och har uppdaterats 15 april 2025.
Att bevattningsförbud införs för delar av Gotland när sommaren närmar sig är ingen ovanlighet, men i år tog Region Gotland redan den 26 mars beslut om att årets bevattningsförbud ska gälla hela Gotland. Och att det ska gälla från den 15 april.
I januari i år presenterade SMHI siffror som slog fast att nivåerna i de gotländska vattenmagasinen var de lägsta på 60 år och enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning, var Gotland det enda länet i landet som redan i januari i år hade vattennivåer som låg mycket under det normala.
Förbudet som nu beslutats gäller de abonnenter som är anslutna till det kommunala dricksvattensystemet, men även de med egen brunn uppmanas till restriktivt användande av vatten eftersom de låga nivåerna påverkar allt vattenuttag på ön.
"Det här är ett exceptionellt år. Våra vattentäkter har inte återhämtat sig som de brukar under hösten och vintern, och vi går in i sommaren med redan kritiskt låga nivåer", sade Patrik Johansson, chef för Region Gotlands VA-avdelning, i ett pressmeddelande i slutet av mars. Nu, ett par veckor senare, har läget inte förbättrats.
"Jag har inte sett så här låga nivåer på jättemånga år. Jag tycker att det här är ett allvarligare läge än det varit tidigare", säger Region Gotlands VA-chef Patrik Johansson i en intervju med Sveriges Radio Gotland – han jämför med den rekordtorra sommaren 2018 och menar att läget nu inför sommaren 2025 är värre än det var då, inför sommaren 2018.
Restriktionerna innebär att dricksvatten bara får användas till "normal hushållsanvändning", såsom personlig hygien, matlagning, dryck och tvätt. Att exempelvis vattna gräsmattan, fylla poolen eller tvätta bilen och altanen med vatten ur kranen är inte tillåtet.
Region Gotland uppmanar också alla på Gotland att tänka på när på dygnet man använder vatten.
På samma sätt som många planerar när man använder el, utifrån hur användningen i samhället i stort ser ut, menar Patrik Johansson att man bör tänka på samma sätt när det gäller användandet av vatten. "Varje droppe räknas. Precis som vi planerar vår elförbrukning kan vi planera vår vattenförbrukning. Det är de förändringarna i vardagen som kommer spela stor roll inför sommaren", sade han i det tidigare utskickade pressmeddelandet.
Bevattningsförbudet, som alltså gäller alla kommunalt anslutna hushåll över hela Gotland, införs från den 15 april och gäller tills vidare. En annan åtgärd som kan bli aktuell framöver är att sänka trycket i ledningarna, för att på så vis också minska vattenförbrukningen.
Den här artikeln publicerades ursprungligen 26 mars 2025, och har uppdaterats 15 april 2025.
— — —
Läs mer:
Låga nivåer kan ge problem i sommar (Horisont 30 januari 2025)
— — —
PRENUMERERA för att få tillgång till Horisont magasin och allt premiummaterial på sajten.
— — —
HORISONTS NYHETSBREV skickas ut helt gratis varje vardagsmorgon med en sammanfattning av de senaste Gotlandsnyheterna. Registrera dig via länken.