Statlig ersättning på 500 miljoner om året, fartygs-försäljningar för närmare en miljard och bränslepriser som skjutit i höjden – det är ofantligt stora pengar det handlar om när det kommer till Gotlandstrafiken.
När biljettpriserna höjdes med 30 procent i ett slag i början av året skakades hela det gotländska samhället om.
– Vi är ansvarstagande. Att höja för mycket vore att skjuta oss själva i foten, försvarar sig Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson.
Denna artikel publicerades ursprungligen i Horisont nr 69/ våren 2023.
Färjetrafiken till och från Gotland engagerar både gotlänningar och besökare, och konstigt vore det väl annars; färjan är, som det brukar heta, Gotlands landsväg till fastlandet, och precis som alla andra län behöver – och har – ett fungerande vägnät till grannlänen, så behöver Gotland sina färjelinjer.
När Destination Gotland, som sköter denna färjetrafik, i slutet av förra året annonserade att man höjer biljettpriserna med 30 procent – från enligt många redan höga nivåer ¬– väckte det ett ramaskri av sällan skådat slag. Från privatpersoner och godstransportörer, från näringslivet och besöksnäringen, politiker och beslutsfattare.
Främst på Gotland, men även i övriga Sverige har man reagerat starkt. Privatpersoner boende på fastlandet med släkt på eller andra kopplingar till Gotland, från privatpersoner boende på Gotland med släkt på eller andra kopplingar till fastlandet, från företag med kontor på båda sidorna havet. Från människor som kort och gott tycker att det gotländska samhället får dra en alldeles för stor ekonomisk börda.
”En sorgens dag”, kallade den gotländska riksdagsledamoten och socialdemokraten Hanna Westerén dagen för beskedet i en intervju med GA, medan hennes moderata riksdagskollega Jesper Skalberg Karlsson nöjde sig med att kalla beskedet ”tråkigt”.
Före detta utrikesministern, diplomaten och FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson gav sig in i debatten via Twitter, där han i mars skrev:
”Region Gotland begär en kvarts miljard kronor från regeringen efter häftiga prisökningar i färjetrafiken. Regional obalans, utflyttning, konkurser och minskad turism hotar. Till detta kommer att ett starkt och livskraftigt Gotland i dessa tider är klok och framsynt säkerhetspolitik.”
Ted Ljungqvist, Fårösundsbo som drivit frågan om vägpriser för Gotlandstrafiken i årtionden, har åter engagerat sig i frågan, bland annat med ett öppet brev till regeringen. En namninsamling med krav på lägre färjepriser hade i början av mars fått över 11 000 namnunderskrifter.